Mapa weba
HR GB
Modernizacija željeznica
Unutarnja plovidba
Cestovni promet
Zračni promet
Priprema projekata
Tehnička pomoć
Strukturni fondovi Strukturni fondovi

Ministar Siniša Hajdaš Dončić i varaždinski župan Predrag Štromar potpisati će Ugovor za izradu Master plana uvođenja integriranog prijevoza putnika na području sjeverne Hrvatske

Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić i varaždinski župan Predrag Štromar potpisat će Ugovor za izradu Master plana uvođenja integriranog prijevoza putnika na području sjeverne Hrvatske u vrijednosti od 5.199.600,00 kuna, koji se s 85 posto sufinancira iz Europskog fonda za regionalni razvoj.


Potpisivanje Ugovora održati će se u utorak, 5. svibnja u 11 sati u zgradi Varaždinske županije, Franjevački trg 7, u Varaždinu.

Potpisivanju Ugovora za izradu Master plana uvođenja integriranog prijevoza putnika na području sjeverne Hrvatske prisustvovati će i župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren te župan Međimurske županije Matija Posavec. Radi se o dokumentu koji je generalni prometni plan za dugoročno prometno planiranje područja sjeverne Hrvatske koje te tri županije obuhvaćaju.

Master plan će, naime, biti temelj stvaranju održivog, djelotvornog, sigurnog i učinkovitog prometnog sustava sjeverne Hrvatske, koji trenutačno karakterizira nedostatak poprečne povezanosti i stvorit će uvjete za uspostavu sustava integriranog prijevoza putnika i intermodalnog prijevoza tereta na području tri županije.

Županije su utvrdile kako je od vitalnog interesa za održivi razvoj županija, a posebice održivi gospodarski razvoj i zaštitu okoliša, potrebno osigurati dobru mobilnost stanovništva na području cijele regije, kao zajedničkog prometno funkcionalnog područja, te su  23. travnja 2014. godine sklopile sporazum o partnerstvu na temelju kojeg će zajednički raditi na  projektu, a nositelj projekta bit će Varaždinska županija.

Ugovor koji se potpisuje u Varaždinu jedan je u nizu od ukupno deset ugovora koje Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture upravo potpisuje s lokalnim i regionalnim upravama, te s razvojnim agencijama u Hrvatskoj koje su lani na natječaju dobile bespovratna sredstva za izradu svojih Master planova.

Tim ugovorima, ukupno vrijednim 43 milijuna kuna Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture kroz Operativni program Promet 2007.-2013. dodjeljuje sredstva za projekte kojima će lokalne i regionalne uprave izrađivati Master planove, točnije planove prometnog razvoja na području pojedinih gradova, županija i regija. Ukoliko sva izrađena dokumentacija rezultira projektima odobrenim za sufinanciranje, uz nacionalnu komponentu, u ove projekte na razini cijele Hrvatske iz financijskog razdoblja 2014 – 2020 bit će uloženo ukupno 1,55 milijardi kuna.

Prvi ugovor za realizaciju Glavnog plana razvoja riječkog prometnog pravca u vrijednosti 3,5 milijuna kuna potpisan je u Rijeci krajem veljače 2015. godine, a u tijeku je potpisivanje još osam ugovora s Karlovačkom, Dubrovačko-neretvanskom i Brodsko-posavskom županijom, gradovima Šibenikom, Vinkovcima i Zadrom te s Regionalnom razvojnom agencijom Slavonije i Baranje d.o.o. i Integrirani promet zagrebačkog područja d.o.o.